Sök

Gästgiveri Gislaved på Världsteaterdagen

I samband med Gislaveds kommuns 50-årsjubileum bjuder Scenverkstans ung -och vuxengrupp in till den nyskrivna berättarteaterföreställningen Gästgiveri Gislaved. På världsteaterdagen, onsdagen den 27 mars kl 18 spelas föreställningen i Glashuset för att uppmärksamma teaterns kraft och fira den egna kommunen.

Världsteaterdagen i Gislaved

Den 27 mars varje år firas världsteaterdagen runt om i hela världen. En dag som uppmärksammar det unika i teaterkonsten och dess universella roll för människor i alla delar av världen. Scenverkstan i Gislaved har valt att fira dagen genom att bjuda in till föreställningen Gästgiveri Gislaved med efterförljande publiksamtal om teaterns roll för oss människor i Gislaveds kommun men också Gislaveds kommuns roll för teatern.

Handling

En storm drar in över ett gästgiveri i Gislaved, i början av 1900-talet. Besökarna väljer att stanna över natten istället för att trotsa vädrets makter. En skald, och tillika bygdens son, är på genomresa och han bestämmer sig för att roa de andra gästerna genom att locka fram berättelser från bygden. Sjuksköterskan, industriarbetaren, pigan och gästgiveriägaren bjuder på idel anekdoter, historier och skrönor om de som levat i trakten. Spådamen siar därtill in i framtiden och ser vad som kan komma att komma och historiens vingslag tar oss genom tiden. Vem vet hur framtiden kommer att ser ut? Kanske tusentals automobiler som körs på vägar breda som hästhagar? Med däck tillverkade här? Och kontinentalt stora och framgångsrika fabriker? Eller att i nådens år, 1974, bildas något som kommer att bli GISLAVEDS kommun?! Vad märkligt!?

Välkomna, kära publik, in på Gästgiveriet!

I år har Scenverkstans grupp teater ungdom/vuxen tagit sig an uppgiften att skapa en lokalhistorisk pjäs, i vilken trådar knyter ihop dåtid med samtid i vår jubilerande kommun. Arbetet började redan under försommaren 2023 då Maria Vickberg fick uppdraget att påbörja research och manusarbete. Efter en sommar med näsan djupt nere bland arkiven och i många upplagor av Gislavedsboken kom grundmanuset Gästgiveri Gislaved till! Lägg därtill deltagarnas karaktärsarbete, sånger samt en specialskriven prolog/epilog som utgick från våra tonåriga deltagares funderingar och tankar.

För att lättare koppla storyn till oss, i vår samtid, har gruppen frågat sig hur människor tänkte, kände och levde förr jämfört med idag. Vad skiljer oss åt och vad förenar oss? Vad tar vi med oss från förr till nu? Och från nu till framtiden? Arbetet har väckt frågor såsom vad som utgör en kommun? Är det bara linjerna på kartan eller kan kommunen också bestå av människor som bor just här? De som fötts här eller är på besök? Gislaveds kommunvapen bygger på symbolen för gästgiveri, vilket anspelar på att vår bygd har varit en mötesplats för många människor –vissa på genomresa och andra med djupa rötter just här. Hur kunde samtalen mellan dessa olika människor på ett sådant gästgiveri ha låtit? Vilka berättelser förtäljdes? Och vad berättar vi idag? Och vi unnar oss att sia framåt: vad kommer vi att berätta 50 år från nu: 2074 - när kommunen kanske kan fira100 år?

Nu möter föreställningen publiken med förhoppningen att berättelserna som ges liv här, lever vidare genom alla våra berättelser. Det är vi alla här som är Gislaveds kommun.

Så grattis till OSS: 50 år!

Om Scenverkstan:

Scenverkstan är en del av Gislaveds kommun. Vi erbjuder drama- och teaterverksamhet för människor i alla åldrar. Vi har ett flertal olika grupper i t.ex. dramalek, teater och musikteater. Dessutom gör vi projekt, samarbeten och workshops inom drama/teaterområdet med bibliotek, skolor, fritidshem, föreningar och organisationer.

Turnéplan och biljetter:

  • Lördagen 9 mars klockan 16 och 18 i Glashuset Gislaved. Premiär.
    Mejla anmälan till Scenverkstan.
  • Lördagen 23 mars klockan klockan 15 i Bosebo Bygdegård.
  • Onsdagen 27 mars klockan 18 i Glashuset Gislaved med efterföljande publiksamtal och fika.
    Mejla anmälan till Scenverkstan.
  • Onsdagen 10 april klockan 19 på Torghuset i Smålandsstenar.

Vid frågor -kontakta oss via mail: scenverkstan@gislaved.se

Scen ur föreställningen Gästgiveri Gislaved
Scen ur föreställningen Gästgiveri Gislaved
Scen ur föreställningen Gästgiveri Gislaved
Scen ur föreställningen Gästgiveri Gislaved
Scen ur föreställningen Gästgiveri Gislaved
Gislaveds kommun

Följ våra sociala medier:

Besök vår Facebook Besök vår Instagram Besök vår Youtube
Glashuset